Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Parken ska rymma enorma växthus där man ska odla tomater och fisk. Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix /TT

Planer på gigantisk laxodling i Västervik – ska ge hundratals jobb

Uppdaterad
Publicerad

Utanför Ankarsrum i Västerviks kommun planeras anläggningar för tomat- och laxodling, och även en större solcellspark. Detta för att skapa en mer hållbar produktion av livsmedel.

På en yta motsvarande upp till hundra fotbollsplaner kommer en solcellspark byggas av företaget Global Food Parks, tillsammans med Västerviks kommun och Linköpings stift. Parken ska också rymma enorma växthus där man ska odla tomater och fisk.

– Detta kommer generera 300-500 arbetstillfällen och försörja stora delar av Sverige med klimatneutrala livsmedel, säger Global Food Parks vd Michael Augustsson.

Miljardprojekt

Växthuset för tomatodling kommer vara på cirka åtta plus åtta hektar. Däri ska också en fiskodling för lax rymmas, med en årsproduktion på cirka 10 000 ton. Tanken är att de planerade anläggningar ska öka den inhemska produktionen.

– Vi investerar mellan två och tre miljarder kronor i projektet, säger Michael Augustsson.

Just Ankarsrum är strategiskt valt, säger Michael Augustsson, eftersom man når 75 procent av Sveriges befolkning inom fyra timmar.

Ingen detaljplan än

Däremot finns det forfarande frågetecken kring projektet. Det finns till exempel ingen godkänd detaljplan som tillåter bygget. 

Hur säkra är ni på att detta kommer bli av?

– Kommunen kommer påbörja arbetet med att ta emot vår planansökan och därefter kommer detaljplaneringen påbörjas, säger vd:n Michael Augustsson.

Michael Augustsson räknar med att detaljplaneringen kommer ta ett år och under tiden kommer företaget arbeta med solcellsparken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.