För två år sen slutade Daniel Svärd spela. Nu kallar han sig för ”nykter spelmissbrukare”. Foto: Agneta Gustavsson/TT

Spelandet tog över Daniels liv – nu vill han stoppa spelreklamen

Uppdaterad
Publicerad

Spelandet tog över hans liv. Men för två år sedan sa Daniel Svärd stopp. Nu driver han podcasten ”Bettingtorsken” tillsammans med en annan före detta spelare.

Kalmarbon Daniel Svärd är arg på Ardalan Shekarabi (S), civilministern som drev igenom en lag om att spelreklam måste vara ”måttfull”.

Daniel vill att reklam för spel ska vara lika hårt reglerad som reklam för alkohol och tobak:

Kalmar

– Jag vill att Ardalan Shekarabi ger ett enda skäl till att det ska finnas spelreklam.

Hur påverkar reklamen den som redan har ett spelsug?

– Det är särskilt farligt för den som är på väg att sluta. Reklamen kan få en att börja drömma om den stora vinsten som ska kunna reda ut de ekonomiska problemen.

Sedan årsskiftet finns sajten spelpaus.se, som gör att spelbolag inte får ta kontakt med den som registrerat sig där. Hjälper inte det?

– Det hjälper men det borde gå att spärra sig under längre tid än ett år, som är maxgränsen nu. Åtminstone fem år.

Daniels nya liv som ”nykter spelberoende” handlar mycket om att vara ett stöd för andra. I podden diskuteras allt från psykisk hälsa till familj och pengar. Och sedan i oktober finns en samtalsgrupp i Kalmar:

– Den började litet trevande, men nu är det regelbundet runt 15 personer som träffas. Vi fungerar ungefär som AA, Anonyma Alkoholister. Man dras med så mycket skam när man inte kan hantera sitt spelande. I den här gruppen är det ingen som skäms inför någon annan. Alla är i samma situation.

Vad väntar du på nu?

-Jag tycker att Ardalan Shekarabi borde höra av sig. Vi är 7000 personer som skrivit under ett upprop om att spelreklam ska bort. Vi är väl värda ett svar?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kalmar

Mer i ämnet