Växjö DFF:s sportchef Frida Andersson firar avancemanget och seriesegern med Malin Fors. Foto: Jan-Eric Lundberg/SVT

Sportansvarig i Växjö DFF: ”Vi vill inte bli något köpelag”

Uppdaterad
Publicerad

Växjö DFF är klara för Damallsvenskan. Nu ska klubben förvandla sin nuvarande omsättning på 5,5 miljoner kronor till det dubbla inför spel i högsta serien. Men Frida Andersson är tydlig med att inte köpa spelare till höger och vänster.

– Vi har ju inte den största spelarbudgeten i Elitettan men ändå toppar vi tabellen. Vi har lyckats bygga en lagmaskin med duktiga tränare och spelare som verkligen vill något. Jag hoppas vi kan fortsätta på den vägen, säger Frida Andersson som är sportsligt ansvarig för Växjö DFF.

Överlägsen etta

Det återstår fem omgångar i årets säsong i Elitettan och Växjö DFF  toppar överlägset tabellen. Laget har hittills endast förlorat en match mot Umeå. Nu behövs endast en poäng till för att titulera sig som seriesegrare.

Växjö DFF klara för Allsvenskan

– Vi har gjort en fantastisk resa ihop, igår firade vi avancemanget med en hamburgertallrik, men i dag är det tillbaka till jobbet som vanligt igen, säger Frida Andersson.

Snabb utveckling

Det har gått med raketfart sedan Växjö DFF bildades för tre år sedan. Målsättningen är tydlig, vid år 2020 siktar klubben på att spela i Champions League. Men tills dess behöver ekonomin förstärkas.

– I dag har vi en omsättning på 5,5 miljoner kronor, vi har knutit avtal med ett antal lokala sponsorer och inför Damallsvenskan behöver vi dubbla omsättningen för att ha ett lag i mitten av tabellen, säger Frida Andersson.

Vision om heltidslöner

Enligt gällande regler är minimumlönen 10.000 kronor per år för varje spelare i Damallsvenskan. Det är få klubbar som som kan erbjuda en heltidslön för sina spelare.

Några undantag finns för storklubbar som FC Rosengård och Linköping FC som har en budget på omkring 20 miljoner kronor.

– Det vi kan göra för att locka spelare är att erbjuda en paketlösning, till exempel ordnar vi en bostad samt erbjuder att hitta ett jobb till dem. Förhoppningen är att vi inom snar framtid kan börja erbjuda heltidslöner för några spelare, säger Frida Andersson.

Inget köpelag

Nu väntar ett gediget arbete med att se över truppen inför nästa säsong. Drygt 80 procent av de spelare som är med i laget är från Småland, ett koncept som klubben vill hålla kvar vid.

– Vi kommer att behöva förstärka med en ny spelare i varje lagdel, personligen vill jag helst inte värva utländska spelare utan letar hellre i närområdet. Vi vill inte bli något nytt köpelag, säger Frida Andersson. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö DFF klara för Allsvenskan

Mer i ämnet