Foto: TT

Spricka i Moderaterna efter uppgörelse i Tingsryd

Uppdaterad
Publicerad

Beslutet att samarbeta med Socialdemokraterna i Tingsryd har orsakat en djup splittring i Moderaterna. I en intern mejlkonversation skriver nu upprörda partimedlemmar att Moderaterna redan i somras gick ut med att man inte skulle fortsätta samarbetet efter valet och att detta skulle vara ett vallöfte.

Konflikten målas upp i ett mejl som skickats anonymt till media under fredagen. Av mejlet framgår att Moderaterna i Tingsryd redan i somras bestämde sig för att inte fortsätta samarbetet med Socialdemokraterna. Beslutet mejlades ut till partiets medlemmar den 7 juni.

De flesta av partiets kandidater till kommunfullmäktige står som mottagare av mejlet och blev alltså informerade om att gå ut med vallöftet att inte samarbeta med Socialdemokraterna efter valet.

Förnekade beslutet

Detta går tvärsemot vad Marie Fransson, 3:e namn på partiets valsedel sa under torsdagen till SVT Nyheter Småland.

– Vi har aldrig som grupp gått ut och sagt innan valet att vi inte ska samarbeta med det ena eller det andra partiet efter valet. Många väljare kanske tycker det var lustigt att det nu blev ett samarbete men det är förklaringen, det var inte förankrat, säger Marie Fransson (M).

Förtroende för Patrik Andersson

Det anonyma mejlet skickades som en reaktion på detta uttalande. Personerna bakom mejlet, som påstår sig vara partimedlemmar och före detta medlemmar, ser uttalandet som en förevändning för att vissa personer till vilket pris som helst ska få vara med och bestämma, istället för att tänka på partiets bästa, så står det i mejlet.

Gruppen uttrycker också sitt fulla förtroende för Patrik Andersson, Moderaternas förstanamn, som valde att lämna alla sina politiska uppdrag efter att partiledningen meddelade att man skulle bilda majoritetsstyre tillsammans med S och Kd.

Ändrad ståndpunkt

Moderaternas förhandlingschef Patrick Ståhlgren sa till SVT Småland den 20 september att ”utspelet om att inte samarbeta med S inte var partiets officiella linje”.

I mejltråden kan man dock läsa Patrick Ståhlgrens kommentar: ”Det är med viss otålighet jag inväntat tillkännagivandet av detta besked”, det vill säga besked om att inte samarbeta med Socialdemokraterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Småland

Mer i ämnet