Högsby är en en av kommunerna som föreslås gå ihop med en annan kommun i framtiden. Foto: TT

Spridda reaktioner på förslag om nya kommunindelningar

Uppdaterad
Publicerad
Tankarna om en ny kommunindelning möts med viss skepsis från Högsby och Mönsterås kommuner, som i förslaget föreslås bilda en gemensam kommun med Oskarshamn.

Anders Johansson (C), kommunalråd i Mönsterås, pekar på vikten av noggranna analyser innan stora förändringar görs.

– Men rent generellt skulle jag vilja säga att man måste vara ytterst försiktig när det handlar om att flytta makten från människorna till alldeles för stora områden, säger han.

Både för- och nackdelar

I grannkommunen Högsby är Stihna Johansson-Evertsson (C) kommunalråd. Hon tycker att det är svårt att spontant svara på frågan om hur hon ställer sig till att de tre kommunerna.

– Men jag kan tänka mig att det finns både för- och nackdelar med ett sådant förslag, säger hon, utan att vilja specificera vilka för- och nackdelar det handlar om.

Lösa regionfrågan först

I Oskarshamn säger kommunalrådet Andreas Erlandsson (S) att han tror att det kommer att bli frågan om nya kommunsammanslagningar i framtiden, men att det inte blir förrän om några mandatperioder.

– Som jag ser det måste regionfrågan vara löst först, vi måste ha fungerande regioner. Efter det tror jag det blir fråga om nya kommunsammanslagningar, men då är det inte säkert att vi följer de nuvarande kommungränserna. Jag kan mycket väl tänka mig att delar av Hultsfreds kommun också kommer att ingå i en kommun där Oskarshamn är med, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer