Susanne Lindström på Kalmar Stadsmission menar att fler och fler människor befinner sig i en ekonomisk utsatthet. Foto: SVT

Stadsmissionen ordnar fler läger för barn

Publicerad

Kalmar stadsmission har fått så pass många ansökningar till sina sommarläger för barn i år att de valt att anordna ett läger till i sommar. Stadsmissionen tror att efterfrågan ökat eftersom de upplever att allt fler familjer lever i en ekonomiskt utsatt situation.

– Vi på Kalmar stadsmission möter allt fler familjer med ekonomiska svårigheter. Det gör att vi vill erbjuda barnen som lever i den här situationen sommarminnen att ta med sig tillbaka till skolan när sommaren är slut, säger Susanne Lindström, direktor på Stadsmissionen i Kalmar.

Under sommaren 2019 kommer därför två läger att anordnas för cirka 50 barn och föräldrar. På lägret får barnen bland annat rida, vandra i naturen, grilla och åka go-kart.

Barnfattigdom

Men trots en generös sponsring från företag i Kalmar behövs mer pengar.

– Vi har ett fantastiskt företag som sponsrar drygt ena lägret. För den andra veckan har vi gått ut på sociala medier för att försöka göra en insamling. Det kostar cirka 4000 kronor för att ett barn ska få vara med en vecka, säger Susanne Lindström.

I Kalmar län är framförallt Högsby, Hultsfred och Emmaboda de kommuner där barnfattigdomen är som störst enligt en rapport från Rädda Barnen.

Barnfattigdom i Kalmar län

Visa

Barnfattigdomen har ökat på flera håll i länet mellan 2011 och 2016. Barnfattigdom i Sverige är mest förekommande i familjer med invandrarbakgrund eller en ensamstående förälder.

Andel barn i ekonomisk utsatthet per kommun (2016).

Högsby kommun – 16,8 procent

Hultsfreds kommun – 13,0 procent

Emmaboda kommun – 11,2 procent

Nybro kommun – 10,7 procent

Mönsterås kommun – 8,7 procent

Västerviks kommun – 8,4 procent

Kalmar kommun – 7,9 procent

Vimmerby kommun – 6,9 procent

Torsås kommun – 6,8 procent

Borgholms kommun – 6,7 procent

Oskarshamns kommun – 5,7 procent

Mörbylånga kommun – 4,3 procent

Källa: Rädda Barnen – Barnfattigdom i Sverige – rapport 2018

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer