Årets VM var Daniel Uleskogs sjätte och avgjordes i Svenskbygderna i Minnesota, USA. Foto: Privat

Svensk mästare plöjde efter guld i USA: ”Alltid roligt att plöja”

Publicerad

Han var 14 år när han plöjde själv för första gången. Förra året vann han SM och nu har han just kommit hem från VM i USA.

Daniel Uleskog är lantbrukaren som plöjer perfekt, eller åtminstone i det närmaste perfekt. Perfekt enligt domarna i förra årets SM som utnämnde honom till segrare, och i det närmaste perfekt enligt de amerikanska domarna i årets VM, som gav honom en tionde- och en tolfteplacering.

Daniel Uleskog plöjde med lånad traktor och plog. Foto: Privat

Fick låna traktor och plog

– Jag gjorde det bästa med de förutsättningar jag hade, säger Daniel Uleskog till SVT Nyheter Småland. Jag hade ju varken traktor eller plog med mig till USA så jag fick tävla med lånade grejer.

Varje tävlande blir tilldelad en teg på 20x100 meter som de ska plöja på ett visst sätt på tid. Domarna bedömer cirka 25 olika moment. Det handlar till exempel om fårornas likformighet och om hur ogräs och växtrester tas om hand.

Att plöja raka fåror är avgörande. Foto: Privat

Fick skriva autografer

– Det är alltid spännande att komma till ett nytt land och se jorden. Den beter sig olika på olika platser och det gäller att lägga upp sin taktik utifrån det.

Den här gången avgjordes VM i svenskbygderna i Minnesota och kanske var det därför som åskådarna visade svensken ett särskilt intresse.

– Jag har aldrig varit med om att folk har bett om autografer, men jag fick skriva många.

Årets VM var Daniel Uleskogs sjätte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ljungby

Mer i ämnet