Yvette Boklund och Linus Olsson, fritidsledare på Nova fritidsgård i Norrliden försöker hitta nya sätt att hålla kontakt med ungdomarna när gården är stängd. Foto: Ida Svensson /SVT

Fritidsgårdarna försvann över natten – vägrar släppa sina ungdomar

Uppdaterad
Publicerad

Fritidsgårdarna i Kalmar kommun stängdes över en natt när de nya lokala restriktionerna infördes i länet. Men för att ändå kunna hålla kontakten med ungdomarna som besöker dem i stort sett varje dag har de fått hitta nya sätt att umgås på. 

Personalen på Nova fritidsgård i bostadsområdet Norrliden i Kalmar fick tänka om helt. När de inte längre kunde välkomna ungdomarna in i sina lokaler fick de hitta nya lösningar.

– Vi har ställt om hela vår verksamhet till digitalt. Vi har bara varit igång en vecka och vi är verkligen nybörjare nu men vi kanske kommer bli världsbäst, säger Yvette Boklund, fritidsledare på Nova fritidsgård.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Försöker alltid vara nårbara

Två gånger om dagen livesänder de på sociala medier från sin studio inne på fritidsgården. Under större delen av dagen finns de också tillgängliga på en chatt för att ungdomarna ska kunna nå dem om det är något de vill prata om. 

– Vi försöker nå ut till ungdomarna på de sätt vi kan, säger Linus Olsson, fritidsledare på Nova fritidsgård.

Alla fritidsgårdarna i kommunen samarbetar. Tillsammans tänker de ut olika sätt att lösa situationen på, fritidsgårdarna har kommit olika långt i arbetet med att vara digitala.

Fritidsledarna gör utmaningar och arrangerar quiz och andra spel som ungdomarna kan vara med på online.

– Det viktigaste är ändå att vi är där, att de vet att vi finns tillgängliga online, säger Linus Olsson

Alltid personal på plats

Från klockan åtta på morgonen till nio på kvällen är det alltid någon personal som är på fritidsgården. Det är många ungdomar som vinkar när de går förbi eller som knackar på rutan.

– Ibland tar vi promenader så vi kan träffa dem ute en stund på avstånd, säger Yvette Boklund.

I klippet kan du höra mer om den digitala fritidsgården och vad ungdomarna tycker om lösningen.

Lukas Golker, Leyla Djimili och Kristoffer Nilsson saknar att kunna gå till Nova fritidsgård i Norrliden som de brukar. Foto: Ida Svensson /SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet