Niklas Lundin är vd för Anebyhus i Åseda. Han är mycket bekymrad över de skenande virkespriserna. Foto: Jen-Erik Lundberg/SVT

Dramatisk prisökning på virke drabbar husköpare: ”Hundratusentals kronor”

Uppdaterad
Publicerad

I Åseda finns Anebyhus som tillverkar småhus. Deras främsta råvara är sågat trävirke – och på ett halvår har priserna stigit dramatiskt. 

– Det handlar om en prisökning på 50-60 procent, säger Niklas Lundin som är vd på Anebyhus.

Anebyhusgruppen har cirka 250 medarbetare med huvudkontor och två fabriker belägna i Åseda med omnejd. Företaget producerar ungefär 500 bostäder om året och omsättningen ligger på 800 miljoner kronor. Prisökningen på virket slår hårt mot industrin.

– Jag har aldrig varit med om något liknande, säger Niklas Lundin.

Höjda priser för nya hus 

Enligt Niklas Lundin har den kraftiga höjningen av virkespriserna flera orsaker: den globala efterfrågan ökar samtidigt som utbudet är sämre, vilket beror på en minskad produktion framför allt i Nordamerika på grund av covid samt angrepp av barkborre. Där till ska läggas en svag kronkurs.

– Det är ett jätteproblem när man får stora prissvängningar. Vi kan inte kompensera prisökningarna på kort sikt. Vi måste höja våra priser.

Höjda priser innebär att det kan bli dyrare för dem som planerar att bygga hus.

– I slutändan handlar det om att priserna för konsumenterna kommer att öka med 100-200 tusen kronor. Det är slutkunden som drabbas, säger Niklas Lundin.

Klara sig utan uppsägningar 

Nu väntar en bister framtid för småhusindustrin. Men i Åseda tror man att man kommer rida ut svårigheterna utan att behöva minska på personalstyrkan genom att vara sparsamma och mer effektiva.

– 2021 och 2022 kommer att bli en väldigt tuff tid, innan man ställer om till den nya prisbilden. Men jag tror inte att vi behöver säga upp folk – vi har goda orderböcker och försäljningen har varit god, säger Niklas Lundin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.