Hör målsägandebiträdet Louise Wassberg berätta om hur händelsen påverkat pojkens liv, i klippet. Foto: TT/Kaisa Lappalainen

Rättegång inledd mot pappan som förde bort 6-åring på Öland

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen startade rättegången mot den 57-åriga man som hösten 2019 förde bort sin biologiska son som placerats i ett jourfamiljehem på Öland. Pojkens försvinnande satte igång ett stort sökpådrag och ett dygn senare hittades han med sin pappa på ett Öresundståg på väg mot Danmark. Åklagaren hävdar att pappans syfte var att föra pojken utomlands.

När pojken hittades på tåget hade pappan en enkel tågbiljett till Kastrup, 17 000 kronor i kontanter, packade väskor och pojkens och sitt eget pass med sig. Allt detta, tillsammans med ett vittne som hört pappan säga att han skulle åka med pojken till släkten i Libanon, ingår i åklagarens bevisning.

”Ingen lyssnar”

Pappan har erkänt egenmäktighet med barn, men förnekar att han skulle föra bort sin son permanent. Enligt pappan var syftet med resan att besöka släkt i Danmark och att vara med sin son en sista helg innan han skulle flytta till en ny familjehemsplacering långt bort. Han motsatte sig placeringarna och tyckte inte han fick någon respons från socialförvaltningen.

– Jag har gjort fel. Jag har gjort ett misstag. Men jag har agerat som en förälder som ser sitt barn må dåligt men ingen lyssnar, säger han under rättegången.

Placerad på hemlig ort

Det har dröjt två år sedan händelsen och det har skett ett byte av åklagare under tiden. Louise Wassberg har dock från start varit 6-åringens målsägandebiträde. Hon säger att händelsen fått stora konsekvenser för pojken, och tack vare pappans agerande har de biologiska föräldrarnas värsta farhåga besannats:

– Det blev ett hemligt familjehem och total umgängesbegränsning med båda föräldrarna. Och så är det än idag, två år efteråt, säger hon.

Åklagaren avböjer kommentera

Rättegången pågår under två förhandlingsdagar i Kalmar tingsrätt och avslutas på torsdag. Utöver pappan åtalas två män, som ska ha skjutsat pappan och sonen till Växjö och ordnat övernattning, för medhjälp till brott.

Vi har sökt en intervju med åklagare Patrick Sonevang men han har avböjt att kommentera under pågående rättegång.

I klippet ser du hur det gick till när den 6-åriga pojken försvann på Öland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.