–Det är rätt att ge kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij (C) chans att bättre sig, menar statsvetaren Erik Wångmar. Foto: SVT

Statsvetaren: ”Blir inga EU-parlamentariker från Kronoberg eller Kalmar”

Uppdaterad
Publicerad

Kalmar och Kronoberg kommer inte få någon representation i EU-parlamentet nästa mandatperiod. Kandidaterna finns för långt ner på partiernas valsedlar och hittills lyser personvalskampanjerna med sin frånvaro, menar statsvetaren Erik Wångmar.

EU-parlamentet består av 751 folkvalda ledamöter varav 20 har valts i Sverige. I valet som går av stapeln söndagen den 26 maj ser det mörkt ut för kandidaterna från Kronoberg och Kalmar. 

Kronobergaren och socialdemokraten Åsa Karlsson Björkmarker är en av dem som finns relativt högt upp på en valsedel. Men trots en niondeplats lär det bli svårt att ta plats i parlamentet, tror Erik Wångmar på institutionen för statsvetenskap på Linnéuniversitetet.

”Lär bli svårt att komma in”

– Det blir nog svårt att komma in. S lär på sin höjd få sex mandat. Och än så länge har jag inte märkt av någon större personkampanj, säger han. 

Även i de andra partierna kommer kandidaterna från Kronoberg och Kalmar långt ner på valsedlarna. 

– Hos Moderaterna kommer första namnet på plats 14, Elin Landerdahl från Kalmar län. Centerpartiet lär inte heller få in något namn från Kalmar eller Kronoberg. Erik Ciardi från Kalmar kommer först på plats 14, säger Erik Wångmar.

Kryssade sig in 2004

Men trots en plats långt ner på valsedeln är det inte omöjligt att ta sig in i parlamentet. Anna Hedh (S) från Öland lyckades 2004. Från plats 31 på valsedelns baksida tog hon sig till plats tre. Detta efter 32 436 väljare valt att kryssa hennes namn. 

– Det var hennes fackliga organisation som drev en lyckad personvalskampanj. Sen satt hon ju 15 år, säger Erik Wångmar. 

Men när Anna Hedh nu har valt att inte ställa upp i kommande val försvinner troligtvis också representationen från Kalmar eller Kronberg i parlamentet.

– Det är 21 län i landet och vi har 20 parlamentariker. De stora länen har så mycket större folkmängd så det är egentligt in inte så konstigt, säger Erik Wångmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.