Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör statsvetaren Erik Wångmar svara på tre frågor om partifästen i Kronoberg- och Kalmar län i klippet ovan. Foto: Kajsa Oscarson / SVT

Statsvetaren Erik Wångmar förklarar: Så skapas starka partifästen i kommuner

Uppdaterad
Publicerad

Vad är det som gör att ett enskilt parti kan hålla ett järngrepp om makten under lång tid i vissa kommuner?

SVT bad statsvetaren och professorn Erik Wångmar förklara det politiska fenomenet.

Socialdemokraterna hade vid förra kommunvalet ett starkare stöd i Kalmar än på riksnivå, och i Markaryd röstade mer än vad tredje kommuninvånare (39%) på Kristdemokraterna i förra kommunvalet. Det gör Markaryd till ett av Kristdemokraternas starkaste fästen i landet.

– Det är två kombinationer som gör att det blir så. Det ena är att partiet har rätt förutsättningar, exempelvis som Socialdemokraterna har i en starkt industrialiserad ort som Lessebo. Det andra är att man har en duglig lokal företrädare. Det är huvudingredienserna, säger Erik Wångmar.

Valet 2022 Småland

Kan gå starkt utför

Men för partier i mindre kommuner kan det lokala stödet minska när populära företrädare väljer att sluta efter långa politiska karriärer.

– Det är sårbart. Ibland är det så att stödet håller ett val efter att personen avgått, och sen går det starkt utför, säger Erik Wångmar.

Hör statsvetaren svara på tre frågor om starka partifästen i klippet ovan.

Här är partiernas starkaste fästen – se hela listan 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Småland

Mer i ämnet