Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eric Lundmark är vd för Scandinavian stone som bedriver verksamhet vid stenbrottet i Flivik. Foto: William Frykfeldt/SVT

Stenföretaget om oron i Flivik: ”Man bör känna sig trygg”

Uppdaterad
Publicerad

Åsikterna om stenbrottet i Flivik utanför Oskarshamn går isär. Bolaget fick tidigare i år tillåtelse att bryta sten i ytterligare 30 år, men nu på större djup vilket påverkar grundvattnet.

– Vi har inte påverkat några brunnar hittills under den perioden som vi har brutit sten där, säger företagets vd Eric Lundmark.

I Flivik har flera boende varit kritiska till att stenföretaget Scandinavian stone i utkanten av byn får förlängt och utökat tillstånd att bryta dekorsten. I det nya tillståndet från mark- och miljödomstolen finns det nämligen en stor förändring i verksamheten. Bolaget får nu borra djupare och på större yta än tidigare – vilket innebär att man måste pumpa bort grundvatten.

Bybor är rädda att deras brunnar ska sina. Men Eric Lundmark, vd på Scandinavian stone, säger att han litar på konsulterna som räknat på saken.

Stenbrottet i Flivik

– Vi litar på det jobbet som de har gjort, säger Eric Lundmark till SVT.

Kommer mäta nivåer

En av åtgärderna som företaget gör är att mäta grundvattnet vid ett antal mätstationer. Mätstationerna är utspridda runtom täkten, och tanken är att de ska kunna visa hur vattenflödena rör sig.

– Påverkar vi grundvattnet på något sätt så måste det åtgärdas, säger Eric Lundmark och fortsätter:

– Det finns mycket regler runt detta så man bör känna sig trygg. Men jag har förståelse om man inte känner sig trygg för sin egen brunn.

Beräknar ett influensområde

När företag ansöker om tillstånd för miljöfarlig verksamhet måste en så kallad miljökonsekvensbeskrivning lämnas in. I den framgår bland annat vilka risker den ansökande verksamheten har på yt- och grundvatten i området. I utredningen beräknas ett influensområde som visar vilka områden kring bergtäkten som kan påverkas utifrån ett värsta scenario.

Den kartan är bland annat miljöjuristen Gunilla Högberg Björck, som företräder Urbergsgruppen i målet, inte nöjd med.

Därför överklagar boende stenbrottsdomen i Flivik 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stenbrottet i Flivik

Mer i ämnet