Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kalmar i riskzonen för översvämningar – hamnar på MSB-lista Foto: Johan Nilsson/TT

Kalmar i riskzonen för översvämningar – hamnar på MSB-lista

Uppdaterad
Publicerad

När jordens temperatur stiger påverkar det även havsvattennivån och risken för översvämningar i kustnära områden ökar. I framtiden riskerar hus som ligger under tre meter över havet att drabbas av översvämningar. Nu listar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, Kalmar som särskilt utsatt.

I ett scenario där vi fortsätter att släppa ut koldioxid i dagens takt beräknas därmed vattennivån längs med kusterna i Kalmar län att stiga med cirka en meter till år 2100.

– Värst kommer södra Kalmar län och östra sidan av Öland att drabbas. Medan de norra delarna kommer att klara sig lite bättre. Men där kommer det i stället att ske fler ras och skred på grund av skyfall, säger Lars Ljungström, klimatanpassningssamordnare vid Länsstyrelsen i Kalmar.

Vattnet hotar från två håll

Att de stigande vattennivåerna kommer drabba de södra delarna av Kalmar län hårdare har flera orsaker. Dels att det fortfarande sker en större landhöjning i norr men även att de södra delarna har ett flackare slättlandskap vilket gör att de är mer utsatta vid högvatten och översvämningar.

– Det finns en översvämningsrisk från två håll, dels stigande vattennivå och fler stormar som gör att havet riskerar att översvämmas. Men vi kommer även att få se fler intensiva skyfall i ett varmare klimat.

Därför rekommenderar länsstyrelsen inga nybyggnationer på områden som ligger under 2,7 meter över havet i de norra delarna av Kalmar län och 2,8 meter över havet i södra Kalmar län och på Öland.

MSB har ögonen på Kalmar

Kalmar stad är dessutom ett av de 25 områden i Sverige som av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har utsett till särskilda områden med betydande översvämningsrisk. Bland annat riskerar området kring tågstationen och Baronen att översvämmas helt. Men även Kalmarsundsparken, stora delar av Kvarnholmen, Ängö, Varvsholmen och Tjärhovet.

– Idag finns ännu inga planer på hur man ska kunna skydda centrala Kalmar mot översvämningar i framtiden. Men det vi ser på våra översvämningskartor är att 1600-tals Kalmar skulle klara sig ganska bra. Innanför murarna och bakom slottet. 

Så mycket stiger vattnet:

Visa

Enligt SMHI:s framtidscenario bör man i Kalmar län räkna med en havsvattennivåhöjning på cirka 1 meter till år 2100. Om man dessutom räknar in högsta vattennivåer i samband med högvattenstånd (vilket också med största sannolikhet kommer att inträffa oftare i ett varmare klimat) så hamnar hus under 3 meter över havet i farozonen för att drabbas av översvämningar i framtiden. (Källa Regional handlingsplan för klimatanpassning i Kalmar län).

Läs mer här

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kalmar

Mer i ämnet