Foto: Eric Ryan Anderson.

Songlines i Kalmar får Stings polarprispengar

Uppdaterad
Publicerad

Songlines arrangerar musikutbildning- och integrationsprojekt för unga på flykt. Sting vann årets Polarpris och skänker nu hela prissumman på en miljon kronor till Songlines vars upphovskvinna kommer från Kalmar.

– Tusen tack för att en världsartist uppmärksammar ungar som har flytt. Det här stärker ännu hårdare vårt jobb med musik och kultur för att ungdomar ska hitta gemenskap och värme, säger Helena Isaksson Baeck, projektuvecklare nationellt och regionalt i Kalmar.

Hon är en av de som kom på idén var med och sjösatte projektet 2016, som till stor del finansieras med medel från Arvsfonden och syftar till att ge unga nyanlända tillgång till musikaktiviteter runt om i landet.

Melika spelar piano, Yonas spelar Krar (etiopiskt stränginstrument) och Amir spelar elfiol och fiol. Här tillsammans med en glad Helena Isaksson Baeck. Foto: Kaisa Andersson.

Nya instrument

Nyanlända ungdomar i både Kalmar och Växjö deltar i Songlines verksamhet.

– Musik kan brygga broar och det här projektet belyser vilken viktig roll musik kan spela för att ge unga på flykt en möjlighet att knyta an till ett nytt samhälle, säger Sting till Songlines.

I två veckor har Songlines vetat att Sting varit intresserad av deras verksamhet men vågade inte hoppas för mycket. Men i dag kom beskedet, den världsberömda sång- och låtskrivaren Sting donerar hela prissumman på en miljon kronor till organisationen.

– Nu hoppas jag att vi får nya samarbetspartners som vill jobba med oss, fler kulturskolor och även personer inom musiklivet. Pengarna ska också gå till instrument och mötesplatser, skapa olika sätt att mötas på, säger Helena Isaksson Baeck.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer