Foto: Mikael Fritzon TT/Jonas Ljungdahl Bildbyrån

Stjärnskottet lyfter succéjunioren

Uppdaterad
Publicerad

Han vann poängligan i grundserien och har bästa poängsnittet i slutspelet. Växjös succéjunior Elias Pettersson lyfter själv fram sitt skott som största förklaringen – men tycker ännu inte det är perfekt. ”Nej, då skulle man ju göra mål varenda gång”, säger 19-åringen.

Nåja, i den första finalmatchen mot Skellefteå, 7–0-krossen, var Pettersson i alla fall 50-procentig. 

Det blev ett mål på två skott. 

Pettersson snittar 1,2 poäng per match – flest av toppnamnen i poängligan. 

”Njuta och vinna”

Han har aldrig spelat bättre än nu, även om han vann poängligan i grundserien och slog Kent Nilssons 42 år gamla juniorrekord. 

-Så känns det. Jag har bra självförtroende, spelar i ett bra lag, har pigga ben och det är roligt att spela hockey just nu. Man kan inte önska sig så mycket mer än att spela SM-final. Jag gör allt för att försöka njuta, ha roligt och vinna, säger han. 

Pettersson lyfter själv främst fram sitt vassa handledsskott – och hur snabbt han avlossar det. Han nötte det timme efter timme förra sommaren och har fortsatt under säsongen med att försöka skjuta 30–50 skott efter ordinarie träning. 

-Ju högre upp man kommer, ju mindre tid får man med pucken. Så jag har tränar mycket på ”quick release” (direktskott), dra pucken mot mig och försöka skjuta, se vart jag har luckor. Skottet är en färskvara som jag alltid försöker att hålla efter, säger han. 

Leker hockey

Dagen efter Växjös kross är han som vanligt en av de sista av isen efter träningen. 

Tränaren Sam Hallam: 

-Hans driv är bra, men så ska den vara på en 19-20-åring som har hela karriären framför sig. Så det är han inte ensam om. Men jag tror att Elias har det här inre drivet för att han tycker hockey är så jäkla roligt.

Men dagen efter trycker spelare och ledare på att det är mycket kvar för att nå SM-guldmålet. 

-Första matchen är gjord, det är ett steg närmare dit vi vill komma. Men vi har inte vunnit något ännu så vi får inte tänja på något och tro att det ska gå av sig själv. Jag tror att Skellefteå kommer ut hårdare och det blir en tuffare match på torsdag, säger Elias Pettersson. 

Elias Pettersson

Född: 12 november 1998 i Sundsvall. 

Moderklubb: Ånge. 

NHL-draft: I första rundan, femma totalt, av Vancouver 2017. 

Säsongsstatistik: 

Grundserien: 44 matcher–24 mål–32 assist–56 poäng (vinnare av poängligan).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.