Arkivbild från boende för ensamkommande. Foto: TT

Stödboende i Emmaboda kommun läggs ner

Publicerad

Stödboendet i Bussamåla utanför Vissefjärda i Emmaboda kommun kommer avvecklas. Antalet ensamkommande ungdomar som är under 21 år har blivit färre och intäkterna från migrationsverket har minskat.

– Vi får ingen ersättning från migrationsverket när ungdomarna fyllt 21 år, säger Ann-Louise Nylander, verksamhetschef integration på Emmaboda kommun. 

Eftersom Bussamåla ligger avsides utan allmänna kommunikationer, så menar kommunen att beslutet också kommer göra det lättare för ungdomarna att få ett mer självständigt liv. Nu kommer de 17 ungdomarna som är under 21 år istället erbjudas stödboende i centrala Emmaboda.  

Emmaboda

– Vi har fått köra ungdomarna till järnvägsstationen i Vissefjärda, så att de har kunnat åka tåg. Nu får istället ungdomarna nära till kommunikationer, nära till affären och närhet till skolan, säger Ann-Louise Nylander. 

Verksamhetsförändringen innebär också att tio anställda varslas om uppsägning. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Emmaboda

Mer i ämnet