Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Svea Almkvist Svensson, 94, vill inte bli flyttad: ”Hoppas jag hinner dö innan de flyttar mig” Foto: SVT/Ricardo Garcia

Svea, 94, om nedläggningen: ”Hoppas jag hinner dö innan de flyttar mig”

Uppdaterad
Publicerad

Ett djupt splittrat kommunfullmäktige röstade på tisdagskvällen igenom förslaget att lägga ner äldreboendet Solgården i Norrhult. Svea Almkvist Svensson, 94, bor på Solgården och tog emot beskedet med stor besvikelse.

– Jag hoppas att nedläggningen dröjer så att vi hinner dö innan flytten, några av oss i alla fall, säger Svea Almkvist Svensson.

Svea hoppades in i det sista att boendet skulle bli kvar. Men beslutet om nedläggning togs under tisdagskvällen och nu måste de nio äldre på boendet flyttas – tidigast den första april nästa år – enligt förslaget.

Kampen fortsätter

Hundratals personer i bygden har motsatt sig en nedläggning och beskedet togs emot med stor besvikelse.

– Det var väntat men vi blev så klart mycket besvikna. Vi kunde dock se att stora delar av politiken var emot förslaget. Vi kommer att fortsätta kämpa och vi vet några anhöriga som kommer att överklaga beslutet, säger Norrhultsbon Laila Gustavsson som engagerat sig i frågan.

Niklas Jonsson (S) är kommunalråd i Uppvidinge kommun.

– Nu är beslutet taget och det är upp till socialförvaltningen och nämnden att sköta genomförandet. Beslutet är taget i demokratisk ordning och att överklaga beslutet är att motsätta sig den demokratiska processen, säger han.

Splittrat fullmäktige

Fullmäktige tog beslutet med 19 -16 röster för en nedläggning av äldreboendet Solgården i Norrhult.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer