Foto: Hasse Holmberg/TT

Stor brist på busschaufförer i Kalmar län

Uppdaterad
Publicerad

Det råder stor brist på busschaufförer i Kalmar län. Det visar en kartläggning som Transportföretagen har gjort som presenterades på fredagen.

Transportföretagen är en samarbetsorganisation för arbetsgivar- och branschförbund inom bland annat transportnäringen. I deras kartläggning valde de att titta på rekryteringsbehovet av chaufförer i Kalmar län.

LÄS MER: Historisk brist på lastbilschaufförer

– Vi såg att Kalmar stack ut om man tittar utanför storstäderna. Därför valde vi att kolla närmare där, säger Caj Luoma som är chef för utbildning och kompetensförsörjning på Transportföretagen.

Fattas över 300 chaufförer i länet

Under 2017-2018 behöver det anställas 178 fler personer inom busschaufförsyrket i Kalmar län. Men det är även stor brist på lastbilschaufförer och chaufförer inom motorbranschen, visar kartläggningen.

Bara inom det närmaste halvåret behöver 71 lastbilschaufförer och 79 chaufförer anställas i Kalmar län. 

Intresset för yrket sjunker

Samtidigt är intresset för att utbilda sig inom yrket sjunkande. I sin rapport skriver Transportföretagen bland annat att de vill se en ökad satsning på vuxenutbildning och en förenklad övergång till yrkesvux. 

– Vi skulle också vilja få in körkortsutbildningen i gymnasieskolan, det skulle göra fler anställningsbara tidigare. Sedan måste man regionalt börja fundera på att hitta ett bättre samarbete mellan branschen, politiken och skolan. Detta med mål att göra det attraktivare att utbilda sig inom motorbranschen, säger Caj Luoma.

Höja statusen på utbildning

Vad kan ni inom branschen själva göra för att locka fler nya chaufförer?

– Vi gör redan mycket till exempel med marknadsföring. Men på längre sikt har vi startat upp vad vi kallar motorbransch college. Ett kvalitetssystem som ska stärka kvaliteten i gymnasieskolan och höja statusen på utbildningen, avslutar Caj Luoma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.