Stor brist på undersköterskor

Uppdaterad
Publicerad

Allt färre utbildar sig till undersköterska. Samtidigt som en hög andel går i pension de närmsta åren. Detta är ett stort problem som väcker oro inom vården.

Inom 20 år kommer det enligt Statistiska Centralbyrån, SCB, att saknas 150 000 undersköterskor, och det är bara inom äldreomsorgen.

Få vill utbilda sig och berget av pensioneringar växer.

– Media har målat upp en negativ bild kring yrket, det är klart att få söker sig till yrket då, säger Henrik Didriksson, som är undersköterska i Mörlunda i Hultsfreds Kommun.

Bara i Hultsfreds kommun kommer det att saknas ett 100-tal undersköterskor inom fem år.

Allt fler väljer också att gå vidare och läsa till sjuksköterska. Något som i många fall är synd tycker Henrick Didriksson som menar att det är två helt olika yrken.

– Jag vill ju ha den här kontakten med människor och det tappar man när man blir sjuksköterkska. Då du är på femminutersbesök en gång varannan vecka, säger han.

Det finns en oro för framtiden på äldreboendet i Hultsfred där ledningen också pekar på avvfolkningen som ytterligare ett hot.

– Vi måste höja statusen för undersköterskorna, och vi måste ut bland ungdomar och tala om att det här är ett viktigt arbete med avancerade uppgifter, säger Camilla Samuelsson, som är enhetschef inom äldreomsorgen i Hultsfreds Kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2014 i Småland och på Öland

Mer i ämnet