Ett normalt år skulle majskolven ha varit 30 cm lång. Nu ser den ut som en vissen liten banan, säger Inge Danielsson. Foto: Agneta Gustavsson

Stor del av fodermajsen har gått förlorad på Öland

Uppdaterad
Publicerad

Torkan har slagit hårt mot lantbrukarna, i synnerhet på Öland. Där är skörden av fodermajs på vissa ställen bara 20 procent av en normalskörd.

Inge Danielsson, lantbrukare i Norrby på Öland, letar uppgivet efter en majskolv av normal storlek. Han är storodlare av fodermajs till sina mjölkkor. En vanlig septemberdag skulle plantorna ha varit manshöga och dignat av mogna majskolvar. Nu är plantorna inte högre än en halvmeter och kolvarna får han leta noga efter. De är små och outvecklade.

– Inte större än en liten banan, säger Inge Danielsson sedan han skalat bort skyddsbladen och hittat den pyttelilla majskolven.

Borgholm

50 procent av normalt

Så ser det ut överallt. Han har flera fält som är färdiga att skördas. Ännu vet han inte hur liten skörden kommer att bli, men han tippar på nånstans runt 50 procent av normalt.

Vad betyder det för dina möjlighet att ge foder till djuren?

– Vi har redan drygat ut fodret med halm, som visserligen inte ger nån större näring men i alla fall fyller magarna. Men jag kommer att få komplettera med köpt foder, så det innebär ökade kostnader, säger Inge Danielsson.

Han tycker att ett stort ansvar ligger på oss vanliga konsumenter.

– Köp svenskt kött – det hjälper oss lantbrukare.

Inge Danielsson suckar över den dystra majsskörden. Korna får äta halm som nödfoder.

Kritisk till bidrag

Han är också kritisk till statens bidrag på 1,2 miljarder till svenska bönder för att kompensera för förluster orsakade av torkan:

– Det räcker inte på långt när. Våra förluster ligger runt 10 miljarder.

Hur mycket regn har du fått?

– På tre månader regnade det inte mer än 15 millimeter. Jag har aldrig tidigare upplevt att vi haft så långvarig torka. Midsommartorka och torka i juli, det är vi vana vid. Men att det börjar redan i maj och håller på till augusti – det har jag aldrig varit med om tidigare.

På en svår sommar följer en tuff vinter för lantbrukarna. För hans egen del handlar det om miljonbelopp i ökade kostnader. Och han tror att det här betyder att många lägger av nu:

– Både de som självmant lägger av och de som tvingas av banken. Tyvärr är det nog så.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Borgholm

Mer i ämnet