Foto: Försvarsmakten

Stor luftförsvarsövning i sydöstra Sverige: ”Kommer flyga lågt och nära”

Publicerad

På torsdag drar en stor luftförsvarsövning igång i sydöstra Sverige. Enligt Försvarsmakten kan övningen ske dygnet runt och flygvapnet kommer flyga lågt och nära på vissa platser.

Enligt Försvarsmakten är syftet att öva inför ett ”högkonfliktscenario” där Sverige är under väpnat angrepp från en högteknologisk fiende.

Alla flygvapnets stridsförband deltar och de kommer även öva hur man i en väpnad konflikt samverkar med luftvärnet och marina förband.

– En gång per år brukar vi öva såhär storskaligt. Förra året blev det inställt på grund av pandemin, därför är den här övningen extra viktig, säger Louise Levin, flygvapnets kommunikationschef.

Även en stridsdivision från Finland kommer delta och agera likt en del av svenska flygvapnet.

Så pågår övningen

Luftförsvarsövningen börjar på torsdag klockan 12 och pågår till onsdag 27 oktober och kan pågå dygnet runt. I huvudsak utgår flygvapnet från flygplatser i i Uppsala, Såtenäs, Ronneby, Visby, Halmstad, och Malmslätt.

Försvaret flaggar även för att civila flygplatser, som Kalmar, kan komma att användas och i Västervik kommer helikoptrar utgå som en del av Marinens övning.

”Kommer flyga lågt och nära”

Var eller när gemene man kan komma att märka av Flygvapnets manövrar är inte helt klart, utan övningscenariot styrs delvis efter beslut från flygtaktisk chef.

– Men vi kommer flyga lågt och nära kring vissa platser. Därför försöker vi gå ut med samhällsinformation så att folk ska veta att det bara är flygvapnet som övar, säger Louise Levin.

Hela kusten längs Småland, Öland och Blekinge inbegrips i övningsområdet och försvaret flaggar för att flygning runt kustbanden kan medföra svall.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer