Foto: TT

Stor optimism inom Region Kalmar efter möte om signalsystem

Publicerad

Efter mötet om att försöka lösa ett nytt signalsystem på Stångådals- och Tjustbanan är Region Kalmar positiv.

– Det var ett bra möte i positiv anda. Trafikverket hade knappt hunnit få vår skrivelse än men de delar vårt bekymmer och lovar att ärendet ska hanteras skyndsamt, säger Peter Vretlund (S), regionråd med ansvar för bland annat kollektivtrafik.

Just nu byggs ett helt nytt signalsystem på Södra stambanan. Det kommer vara installerat i Linköping 2024. Det nya systemet är inte kompatibelt med systemet som används på Tjustbanan mellan Linköping och Västervik, samt på den norra delen av Stångådalsbanan mellan Linköping och Rimforsa. Gårdagens möte handlade om att försöka få Trafikverket att inse problemet och att tidigarelägga planerna på att ersätta det äldre systemet innan år 2025 som är planen nu.

– Vi är angelägna om att lösa problemet. Vi står dessutom inför en upphandling av nya tåg eftersom de nuvarande är uttjänta. Det är viktigt att de nya tågen kan köras på banan.

Han säger också att det inte är säkert att regionen kan invänta en försäkran från Trafikverket om tidigarelagd uppdatering av signalsystemet innan man köper in nya tåg.

– Det är så klart ett vågspel och vi kommer använda den närmsta tiden till att föra rejäla samtal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer