Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det är ovisst, säger husbyggaren Per Melkersson på Anebyhus kring att hela småhusbranschen går på knäna. Följ med till fabriken i Åseda i klippet. Foto: SVT

Ovisshet bland husbyggarna i Åseda – redan förlorat över 80 kollegor

Uppdaterad
Publicerad

Anebyhus i Åseda har fått säga upp en tredjedel av sina anställda efter den senaste tiden av stiltje inom trähusbranschen. Många av de anställda är oroliga för sina jobb, men hoppas på en vändning.

Sedan i augusti har Anebyhus bara sålt ett enda hus till privatmarknaden, och företaget har bantat personalen rejält. I dagsläget har man sagt upp 85 av cirka 240 anställda, alltså drygt en tredjedel.

På fabriksgolvet jobbar Per Melkersson och han är orolig för sitt jobb.

Uppvidinge

– Jag hoppas verkligen att läget kommer att vända, men det ser ju mörkt ut säger Per Melkersson som bygger hus på fabriken i Åseda.

Kapaciteten högre än efterfrågan

Det är stigande kostnader i hela samhället som har fått människor som har planerat att bygga ett nytt hus att vänta tills det blir bättre tider. Det påverkar hela småhusbranschen som går på knäna.

Per Modig är fabrikschef för tillverkningen på Anebyhus i Åseda.

– Jag blir bekymrad när jag ser att vi har en större kapacitet i tillverkningen än vad vi får in nya jobb, säger Per Modig.

I klippet berättar anställda vid Anebyhus i Åseda om sin oro inför framtiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Uppvidinge

Mer i ämnet