Älmhults vattentorn. Foto: SVT

Vattenläcka lagad – Älmhults dricksvatten säkrat

Publicerad

Under måndagen drabbades den stora matarledningen från Älmhults vattenverk av ett läckage i samband med ett grävarbete. Men kunde under kvällen lagas innan vattentornet hunnit tömmas.

Det var under måndagseftermiddagen ett grävarbete gick snett. 

– Vi har en entreprenad igång som håller på att byta ut andra ledningar i närheten av vattenverket. I samband med det arbetet kom de åt dricksvattenledningen så illa att det gick hål, säger Kristin Täljsten, som är VA-chef på kommunen. 

Kamp mot klockan

Under kvällen pågick arbetet för fullt med att laga läckan och det var en kamp mot klockan. 

– Vi måste få det lagat innan vattentornet har slut på vatten. De uppgifter jag fick vid 17-tiden var att vi har fyra timmar på oss. Så det blir en kamp mot klockan, sade Kristin Täljsten då.

I värsta fall skulle hela Älmhults samhälle och Delary bli utan vatten om läckan inte lagades i tid. Men vid 19.30 kunde Kristin Täljsten berätta att faran var över.

– Läckan är lagad och allt ser bra ut. De lyckades åtgärda skadan relativt snabbt så det var god marginal och vattentornet tömdes bara till hälften, berättar hon. 

Nu tror kommunen att vattentornet åter ska vara fyllt till tisdagsmorgonen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer