Halverade köer för prostatapatienter i Kronobergs och Kalmar län

Uppdaterad
Publicerad

Köerna för att få vård för den som har fått diagnosen prostatacancer har sedan 2014 blivit kortare. I både Kronoberg och i Kalmar län har det blivit stora förbättringar. Det visar en undersökning från Prostatacancerförbundet.

I Kalmar har väntetiden från upptäckt till operation av en prostatacancertumör minskat från 184 dagar år 2014, till i dag 98 dagar.

 I Kronoberg är trenden liknande, från 160 dagar till dagens 95. Det här är färsk statistik från det Nationella prostatacancerregistret som Prostatacancerförbundet sammanställt. Krister Bengtsson är ordförande i Prostatacancerförbundet i Kronoberg.

– Det är väldigt glädjande att det äntligen har börjat att ”ticka” nedåt i väntetiderna. För de som har fått en diagnos har köerna för att få vård av Sveriges vanligaste cancersjukdom varit oerhört långa.

Förbättrade rutiner

Statistiken är nationell och täcker hela landet. Siffrorna är ett medianvärde som visar vad som har hänt mellan år 2014 och 2018. För hela riket har väntetiderna på operation i genomsnitt snabbats på med 13 dagar från 144 till 131. Enligt Krister Bengtsson beror förbättringarna på förbättrade arbetsrutiner inom sjukvården.

– Det har satts upp ett nationellt mål på att det inte ska ta längre tid än 60 dagar, men så långt ner är det inte många som har kommit säger Krister.

Långvarigt arbete

Johan Rosenqvist är Hälso- och sjukvårdsdirektör i region Kalmar län han ser att ett långvarigt arbete gällade dessa frågor nu har givit frukt.

– Jag blir fantastiskt glad över att det har blivit så bra och tycker att det är roligt för våra patienter. Det är glädjande att vi har lyckats korta våra väntetider. Sedan är fortfarande 98 dagar en väldigt lång tid att vänta för den som har fått en diagnos.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.