I Lessebo kommun är priserna på el och vatten högst för hyresgäster. Foto: SVT

Stora skillnader i vatten- och avloppskostnader i länen

Uppdaterad
Publicerad

Över fem procentenheter har priserna ökat på vatten och avlopp, för hyresgäster i Markaryds kommun sedan förra året. Kommunen har trots det inte de högsta priserna jämfört med närliggande län. Priserna är betydligt högre i Torsås kommun i Kalmar län.

Hyresgästföreningen säger i sin rapport att det är svårt för hyresgäster att påverka vattenpriser i alla hyresrätter. Skillnaderna i pris är stora kommunerna emellan och högst är de i glesbefolkade områden.

Ett exempel är Lessebo kommun som liksom förra året har högst kostnader på vatten och avlopp, med 6285 kronor på ett år för en hyresgäst i kommunen.

– 6300 kronor om året är väldigt mycket pengar för våra hyresgäster. Jag förstår att det kostar kommunerna mycket med vatten och avlopp, men det får väl ändå vara någon rim och reson med detta, säger Björn Johansson, ordförande på Hyresgästföreningen region Sydost.

Störst ökning har Torsås kommun stått för, med en ökning på 16.70 procentenheter sedan ifjol. I Kronobergs län stod Markaryd för 5.4 procentenheters ökning.

– Förutsättningarna varierar visserligen, men de stora variationerna i kommunerna är ändå svåra för en enskild konsument att förstå, säger Jennie Wiederholm, ordförande i Nils Holgersson-gruppen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.