Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ensamstående Pär fick inte covidtesta sig – kunde inte fixa friskt ombud Foto: TT/SVT

Ensamstående Pär fick inte covidtesta sig – kunde inte fixa friskt ombud

Uppdaterad
Publicerad

Att många inte hämtar upp sina beställda självtester för covid-19 är ett problem för Region Kalmar. Pär Johansson från Oskarshamn är en av dem som inte lyckades hämta ut sitt test.

Efter att man bokat en tid via 1177 hämtas och lämnas ett självtest i Kalmar län oftast på ett apotek. Detta måste ske av ett friskt ombud. Något som visade sig bli ett problem när Pär Johansson insjuknade med influensasymtom.

– Jag är ensamstående och har barn som är för unga. Tiderna som var lediga var när andra jobbade och mina föräldrar är i riskgrupp så dem ville jag inte skicka, säger han till SVT.

”Förväntade mig kunna hämta från bilen”

Möjligheten för Pär att bli provtagen av vårdpersonal inkluderade en bilresa på en timme. Så testet fick bli liggandes på apoteket.

– Jag hade förväntat mig att man skulle kunna hämta testet säkert med bilen. Det måste finnas fler som jag som inte naturligt har någon nära som kan agera ombud, säger  Pär Johansson.

Vecka 46 var det omkring 200 personer i Kalmar län som aldrig dök upp för att hämta sina självtest. Något som förlänger andras väntetider och försvårar smittspårningen.

– Systemet är uppbyggt för att fungera för så många som möjligt. Sen vet vi att det finns viss problematik kopplat till tekniskt kunnande och till exempel ombud. Då gäller det att hitta en annan lösning i kontakt med en hälsocentral, säger Andreas Delphin, samordnare på Region Kalmar.

Skillnader mellan regionerna

Att personer testar sig själv sparar skyddsutrustning och resurser. I Kronoberg utförs just nu 90 procent av alla tester av allmänhet med just självtest. Men upplägget skiljer sig mellan regioner. I Kronoberg bokas tider för självtester på vårdcentral. På flera av dem kan personer med symtom själva hämta och lämna provkitet.

– Det bästa är såklart om man kan skicka ett friskt ombud. Men jag tänker att det kanske inte funkar för alla, säger Catrin Mård, chef för primärvårdsrehab i Kronoberg.

I dag känner Pär sig frisk sedan några veckor och är tillbaka på jobbet. Men om det var covid-19 han hade vet han inte.

– Om man ser det från ett större perspektiv så var det ju intressant för andra att få reda på om det fanns någon spridning runt mig.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet