Storbjörk (S): ”Anna Tenje får tycka vad hon vill”

Publicerad

Gunnar Storbjörk som är gruppledare för Socialdemokraterna i Växjö tycker inte att det är fel av Anna Tenje att ha synpunkter på ansökan om böneutrop. I själva sakfrågan menar han att det bara är att följa lagen, och den tar ingen hänsyn till vem det är som kommer med en ansökan.

Frågan om ett eventuellt böneutrop har varit flitigt debatterad i Växjö den senaste tiden, efter att Stiftelsen Växjö muslimer ansökt om att få hålla böneutrop på fredagar. Anna Tenje, kommunstyrelsens ordförande, säger att hon vid ett möte med imamen bett honom att dra tillbaka ansökan. Och Gunnar Storbjörk ser inga problem med att hon agerar så.

– Anna Tenje har ju ingenting med myndighetsutövningen att göra, och därför får hon tycka och tänka vad hon vill, säger han vidare.

Kommer att följa lagen

Däremot ser han själv ingen politisk dimension i frågan, även om själva beslutet har flyttats från tjänstemannen på miljö- och hälsoskyddsförvaltningen till politikerna i nämnden.

– Man kan ha massor av synpunkter men en myndighet ska följa de regler som finns. Sakligt sett ska vi bara följa svensk lag och det är i enlighet med den som våra ledamöter i miljö- och hälsoskyddsnämnden kommer att rösta, säger Gunnar Storbjörk (S) till SVT Nyheter Småland.

Hur Socialdemokraterna ställer sig i frågan är därför enkelt, menar Storbjörk:

– Lagen ska följas, och det man har rätt att göra enligt svensk lag har man rätt att göra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.