Storm i södra Småland

Uppdaterad
Publicerad

Stormen som drog över södra Sverige natten till tisdagen var på sina håll nästan lika kraftig som stormen Gudrun för sex år sedan.

På tisdagsmorgonen hade kraftbolaget Eon cirka 35 000 abonnenter med strömavbrott, merparten i Skåne. Vid lunchtid hade det pressats ned till 14 000, 3 000 av dem i Småland.

Flertalet kan räkna med att få strömmen tillbaka under dagen, men för ett antal hushåll väntar ännu en strömlös natt, framhåller Eon informationschef Johan Aspegren.

– Framför allt Blekinge har drabbats av svåra skador. Där har många stolpar knäckts och ledningar trasats sönder, säger han till TT.

Vid lunchtid jobbade 200 personer ute i markerna i södra Sverige med att reparera nätet, bland dem influgna reparatörer från Jönköping, Östergötland och Närke.

Tak blåste av

Totalt fick polis och räddningstjänst in ett hundratal stormrelaterade ärenden. Bland annat blåste ett tak av från ett studentboende i Kristianstad och i Malmö föll en byggnadsställning, men inga människor kom till skada.

Träd över vägarna var legio och även tågtrafiken fick problem på några håll. Trafiken mellan Kristianstad och Karlskrona stoppades sedan en kontaktledning rivits ner.

Även på sträckan Hässleholm-Helsingborg blev det stopp sedan kontaktledningen skadats.

Vindbyar i orkanstyrka, alltså med vindstyrka på minst 32,5 meter per sekund, uppmättes bland annat på Hanö utanför Listerlandet. I Helsingborg uppmättes 31 meter i sekunden i byarna.

Fortsatt blåsigt

Enligt SMHI kommer det att vara fortsatt blåsigt i området under tisdagen. Resten av landet klarade sig undan stormbyarna.

Östra Götaland och östra Svealand kommer under dagen att få snöblandat regn, i den södra delen mer som regn och i Stockholm och Uppsala mer som snö.

Stormar av den här kalibern är vanligast på hösten.

– Då ger det förhållandevis varma havet energi till lågtrycken. Samtidigt kan plötsliga utbrott av kalluft från Arktis ge upphov till ettriga lågtryck, säger Eva Strandberg vid SMHI.

TT

Marie Askelöf

marie.askelof@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.