Kustbevakningen upptäckte de misstänka vid en kontroll i juli. Foto: TT

Storskalig vrakplundring utanför Öland – tre personer anhållna

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer anhölls sent på torsdagen misstänkta för grovt fornminnesbrott i Östersjön. Enligt åklagaren ska de ha ägnat sig åt storskalig systematisk vrakplundring.

Det var den 10 juli som Kustbevakningen vid en kontroll påträffade dykare som bärgat föremål från ett vrak utanför Öland. Vid en husrannsakan på torsdagen hittades en större mängd föremål som misstänks härröra från vrak klassade som fornminnen i Östersjön.

– De verkar ha ägnat sig åt vad som framstår som relativt storskalig systematisk vrakplundring och störning av flera vrak, däribland vrak efter äldre örlogsskepp i Östersjön, säger kammaråklagare Robert Knutsson som är förundersökningsledare på Åklagarkammaren i Kalmar.

Vrakdykarna i Östersjön

Beslag ska analyseras

Ett omfattande arbete inleds nu med att identifiera och analysera en större mängd beslag som gjorts. Framställan om offentlig försvarare är inlämnad till Kalmar tingsrätt och de misstänkta ska höras i närvaro av försvarare.

– Nu vidtar ett arbete med att kartlägga de misstänkta personernas förehavanden. Vi arbetar tillsammans med polisen och Kustbevakningen, som har tagit sin uppgift på största allvar och på ett mycket bra sätt hanterat frågan och tillsatt ordentliga resurser, säger Robert Knutsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vrakdykarna i Östersjön

Mer i ämnet