Foto: Henrik Montgomer, Drago Prvulovic/TT

Storslam för SD i EU-valet – största partiet i fem kommuner

Uppdaterad
Publicerad

I fem kommuner blev Sverigedemokraterna största parti i EU-valet. ”En enorm framgång” säger Martin Kirchberg (SD) från Torsås.

Sverigedemokraterna var det parti som gick starkast framåt i valet till EU-parlamentet i går. I både Kalmar och Kronobergs län gick partiet om Moderaterna som näst största parti, efter Socialdemokraterna.

I fem av kommunerna verkar det som att Sverigedemokraterna fick flest röster, när över 90 procent av valdistrikten är räknade – Markaryd Uppvidinge, Torsås, Högsby och Borgholm.

EU-valet 2019

”Vi har ett stort stöd”

I Torsås växte SD med över elva procent – och landade på knappt 28 procent. Vilket alltså slår socialdemokraternas 22,5 procent med god marginal.

– Sedan förra EU-valet är det en enorm framgång. Och det bekräftar bilden av att vi har ett stort stöd i vår kommun, säger Martin Kirchberg, SD-ordförande i kommunen.

Martin Kirchberg, SD-ordförande i Torsås. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Lokala frågor viktiga

Han tillskriver framgången att partiet har en aktiv partigrupp i kommunpolitiken. Två frågor som är viktiga lokalt i Torsås, ska SD driva i EU, säger Martin Kirchberg.

– Det handlar om jakt och vapenfrågor. Till exempel skarven, som betraktas som sällsynt i Europa är talrik här. Vi vill att beslut om skyddsjakt ska tas lokalt, säger han.

Kommunerna i Kalmar och Kronoberg där SD ser ut att bli störst

Markaryd – 32 procent

Uppvidinge – 26 procent

Torsås – 28 procent

Högsby – 26 procent

Borgholm – 20 procent

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2019

Mer i ämnet