Andreas Rubenson gymnasielärare på Katedralskolan i Växjö ser ett stort intresse för skolvalet hos eleverna. Foto: SVT

Miljöfrågor och migration engagerar

Uppdaterad
Publicerad

Enligt lärarna är det sakfrågor som får eleverna att gå igång när man diskuterar EU-valet. Klimat och miljö samt migration är de två ämnen som dominerar debatten.

Det är på samhällskunskapslektionerna man tar upp EU-valet och sakfrågor inför valet. Katedralskolan erbjuder sedan alla en möjlighet att gå och rösta, men det är helt frivilligt.

– I min undervisning när jag träffar eleverna och pratar om EU så har de ganska goda kunskaper. Eleverna är intresserade av sakfrågorna, men de har inte alltid koll på att EU beslutar i de här frågorna och när de får veta det – då går de igång, säger gymnasieläraren Andreas Rubenson.

Olika kunskapsnivå

Men gymnasieläraren Martin Åberg tycker han möter en ganska stor okunskap om EU.

– Alla är inte extremt insatta i vad EU-valet handlar om. Det är svårt att skilja på vilka frågor som är EU-frågor och nationella frågor. Men när eleverna diskuterar EU då pratar man om migration och klimat och miljö, säger Martin Åberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.