Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Campingägaren Karin Galli i Ankarsrum tycker att de klarar sig bra på vanliga CEE-uttagstolpar. Än så länge har man inte haft några förfrågningar från campinggäster som behöver laddning till elbilar. Hör henne berätta mer i klippet. Foto: Tobias Keller/SVT

Så ska campingarna möta elbilsboomen – allt fler satsar på laddstationer

Uppdaterad
Publicerad

Kommande sommarsäsong är den första efter coronapandemin och samtidigt den första efter den stora explosionen av försäljningen av elbilar. Är turistnäringen redo för en högre anstormning av besökare som behöver ladda sina bilar? SVT Nyheter Småland har frågat åtta campingägare i kommunerna Västervik och Vimmerby.

2016 fanns det enligt Statistiska centralbyrån, SCB, omkring 27 000 laddbara bilar i Sverige. Idag, under våren 2022, finns det enligt uppladdning.nu omkring 385 000.

Campingnäringen i Småland står inför en ljusnade sommar. Men frågan om hur många turister som kommer med eldrivna bilar upptar många campingägares tankar.

Dyr satsning för säsongsverksamhet  

I Ankarsrum ligger Långsjön camping, mitt i mellan Vimmerby och Västervik. Ägarna Karin och Roger Galli håller noga koll på utvecklingen, men har egentligen inte märkt av något större efterfrågan på laddplatser bland sina besökare, ännu.

– Den traditionella campinggästen kör inte elbil, säger Karin Galli.

Läs hur åtta campingägare i Västervik och Vimmerby har gjort med sin laddinfrastruktur för gäster i faktarutan.

De flesta elbilar kan än så länge inte dra husvagnar och få husbilstillverkare har utvecklat eldrivna husbilar. Stuggäster kan däremot vara en grupp som i högre utsträckning kan komma med elbil.

Med sina sju stugor berättar Karin och Roger Galli att de än så länge hanterar efterfrågan på laddning med befintligt infrastruktur.  

För små och mindre campingentreprenörer kan en satsning på laddstolpar bli kostsam och kanske inte lönsam, då de flesta bedriver säsongsverksamhet.  

18 laddare för el-bilar finns vid Västerviks resort idag. Det täcker behovet man ser idag. Hör vd Tommy Abrahamsson berätta mer i klippet. Foto: Tobias Keller / SVT

18 laddare med solenergi vid Västervik Resort

På Västervik Resort har en stor parkeringsplats fått tak med solceller samt 18 uttag för att ladda elbilar. Med 170 stugor och runt 900 ställplatser är den kommunägda resorten i Västervik en stor aktör i nordöstra Småland.  

Frågan om hur många gäster som ska komma med elbil upptar även här vd Tommy Abrahamsson. Han räknar med cirka tio procent, fram för allt stuggäster som semestrar med elbil. 

Hör Tommy Abrahamsson berätta om satsningen på ladduttag i klippet ovan.

SVT Nyheter Småland har frågat åtta aktörer i Västeviksområdet om ladduttag för elbilar.

• Långsjön stugor och camping, Ankarsrum: Erbjuder lösning över vanliga eluttag, om möjlighet finns.

• Tätö camping, Loftahammar: Har planer på att bygga två stolpar innan säsongen 2022 börjar.   

• Kustcamp Gamleby: Vill lösa frågan om hur en satsning på laddstolpar och säsongsverksamhet ska funka ihop.   

• Blankaholm camping: Har ännu inte känt av någon efterfråga från kunder efter laddmöjligheter.

• Västervik Resort: Har 18 laddare som drivs via egen solenergi.

• Björkbackens camping, Vimmerby: Har även hotellverksamhet året om och erbjuder 8 laddare till gäster.

• Vimmerby camping, Nossenbaden: Tillgång till 4 laddstationer från kommunen direkt vid området.    

• Astrid Lindgerns värld, Vimmerby: Har 16 laddare på parkeringen. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Västervik

Mer i ämnet