Redan en vecka paraden ska hållas har ett femtiotal personer och organisationer skickat in bidrag till den digitala paraden. Till höger projektledare Jessica Rydell. Foto: Privat/SVT

Digital Prideparad tar form i Kalmar

Uppdaterad
Publicerad

Istället för att helt ställa in årets prideparad i Kalmar bad arrangörerna om videohälsningar från alla som tänkt delta. Resultatet blir en digital parad som trots coronarestriktioner kommer att synas – och höras i centrala Kalmar.

– Paraden är den stora manifestationen som alltid får uppmärksamhet och där alla kan delta på sina villkor, säger Jessica Rydell, projektledare på Kalmarsund Pride.

Möjligheten att anordna en prideparad i coronatider fick dock uteslutas redan tidigt på planeringsstadiet. Istället växte idén fram om att göra även paraden helt digital – och visa på storbildsskärm samma tid och samma plats som prideparaden skulle ha hållits.

50 digitala bidrag – hittills

Och gensvaret har varit oväntat stort. Omkring 50 personer och organisationer och företag har hittills skickat in filmbidrag, dansnummer och digitala hälsningar till paraden, och då är det en vecka kvar innan den sänds.

– Jag tror många också känner att vi faktiskt kan lyfta de här frågorna även i år och göra någonting liknande paraden ändå, säger Jessica Rydell.

Prideinvigning i Västervik

Under lördagskvällen invigs prideveckan, i år från Västervik, med en livesändning på nätet där bland annat landshövdingen i Kalmar län, jämställdhetsministern Åsa Lindhagen (MP) och kändisar som Fab Freddie och Tony Irving deltar.

Se ett axplock ur den kommande digitala prideparaden i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.