Arkivbild. Foto: TT

Rusch efter slåttermark i Mörbylånga

Uppdaterad
Publicerad

Flera kommuner i Kronoberg och Kalmar har öppnat kommunal mark för slåtter för att hjälpa till att mildra foderbristen. I Mörbylånga dröjde det inte länge innan kommunens telefon började gå varm.

– När vi fattade beslut om att erbjuda mark för slåtter och publicerade det på vår hemsida tog det mindre än en minut innan första telefonsamtalet kom. Första dagen satt jag i telefon med lantbrukare i säkert fyra timmar sammanlagt, säger Anders Hedlund, arbetsledare på Mörbylånga kommun.

Anders Hedlund berättar vidare att de ytor de initialt gick ut med snabbt bokades upp av lantbrukare och djurägare.

Torkan i småland 2018

– Efter inte alls många dagar har många redan varit där och slagit gräset och gjort färdiga balar av det. Nu finns bara en del småytor kvar. – Finns Vi försöker att hålla koll på kommunala ytor och se över vilka om vi kanske kan erbjuda ytterligare ytor för slåtter.

Slut på grönytor även i Ljungby

I Ljungby erbjöd kommunen 11 olika kommunala grönområden som kunde slås och användas som foder.

– Vi meddelade detta i torsdags och i måndags var alla ställen utlovade till lantbrukare och djurägare. En del har till och med redan börjat slå gräset, säger Magnus Karlsson på kommunens parkavdelning.

I Markaryd, som också erbjuder kommunal mark för slåtter, har intresset varit svalare. Några har ringt till kommunen och frågat men ingen har ännu blivit anvisade någon yta.

– Det beror nog på att vi egentligen inte har så mycket mark att erbjuda. Vi har utarrenderat mark för slåtter sedan tidigare och den marken kan vi ju inte erbjuda allmänheten nu, säger Kerstin Andersson Kudo på Markaryds kommun.

Västervik vill också dra sitt strå till stacken

Även i Västervik erbjuder nu kommunen lantbrukare en möjlighet att slå gräs på kommunens mark.

Det är inga enorma arealer som vi förfogar över i kommunen, men vi försöker dra vårt strå till stacken och hjälper till så gott vi kan, säger Tomas Kronståhl, kommunstyrelsens ordförande (S) i ett pressutskick.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Torkan i småland 2018

Mer i ämnet