Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det var flera meters kö till försvarsmaktens stridsvagn 122. Foto: SVT

Stort intresse på försvarsdagen i Stora Rör på Öland

Uppdaterad
Publicerad

För sjunde gången annordnade organisationen Totalförsvar Öland en försvarsdag i Stora Rör på Öland.

– Det viktiga är att belysa Ölands säkerhetspolitiska läge, säger Berne Gustavsson, vice ordförande för Totalförsvar Öland.

Det var fascination för både stora och små när ett JAS 39 Gripen flög in över Kalmarsund på lördagsförmiddagen. På plats fanns bland annat Försvarsmakten, hemvärnet och Sjöfartsverket.

– Ändamålen med den här dagen är försvarsupplysning och rekrytering, säger Jonas Wikström, ordförande i den ideella föreningen Totalförsvar Öland.

Orsakade trafikkaos

Föreningen har sedan 2014 annordnat försvardagen på Öland. Innan pandemin, som orsakade ett avbrott på två år, mätte man besöksantalet till drygt 6000 personer. 

– I dag har vi haft minst 10 000 besökare. Polisen fick till och med hjälpa till att hantera mängden trafik redan vid lunchtid, säger Jonas Gustavsson på Totalförsvar Öland.

Se mer från försvarsdagen i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer