Den strandade knölvalen kan vara samma val som setts flyta runt i närheten av Gotland, enligt naturfotografen Anders Johansson, som upptäckte den under fågelskådningen på sydöstra Öland. Foto: Anders Johansson

Strandade valen kan komma att dras upp på land

Uppdaterad
Publicerad

Den strandade valen har orsakat huvudbry för Mörbylånga kommun. Men snart närmar man sig en lösning för vad man ska göra med valkadavret.

– I morgon eftermiddag så kan vi nog vänta oss ett beslut om vilken lösning som blir huvudalternativet, säger miljöchef Staffan Åsén till SVT under tisdagskvällen.

De alternativ som finns är att antingen sänka valkroppen i havet eller försöka ta upp den på land för att bränna eller gräva ned den.

– Om det blir förbränning då går den till energiproduktionen. Det finns rutiner för det, som när man tar hand om nötboskap, säger Staffan Åsén.

Lutar mot att dra upp valen på land

Just nu lutar det åt det senare alternativet, att försöka få upp valen på land. Men Staffan Åsén menar att det är många aspekter att ta hänsyn till vid ett sådant här beslut.

Exempelvis måste man tänka på transporten och hur man går tillväga för att dra upp en död knölvalskalv på flera ton.

– Ja, det är nog ingen som har den erfarenheten i den här regionen. Vad händer med valkroppen om man börjar dra i den på stenig botten? Då blir det lite mer att städa, om den spricker, säger han.

Under kvällen och morgondagen ska kommunen höra sig för med experter innan de fattar ett slutgiltigt beslut om valens öde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.