Elin Barvestad är en av de ungdomar som deltog idag i Strandens Dag och städade stranden utanför Mörbylånga. Hon och hennes kompisar från Mörbylånga gymnastik och idrottsförening hittade bland annat godispapper, en GPS-sändare, ett fiskenät, en bensindunk och en frigolitlådor i naturen. Foto: SVT

Mörbylångas ungdomar räddar kusten från skräp: ”Hittar något varannan sekund”

Publicerad

Ungdomar från Mörbylånga gymnastik och idrottsförening ställer upp i Strandens Dag då stränder över hela världen städas från skräp.

Pandemin och hemestrandet har gjort att mer skräp hamnat i naturen, enligt de ungdomar som finkammade stranden utanför Mörbylånga under lördagen.

– Det var mycket mer skräp än vad det var förra året. Jag tror att det beror på coronatider då är människor ute och hänger mer och vill inte ta med sitt skräp, säger Elin Barvestad.

Omkring tio ungdomar deltog och skrapade ihop sju säckar med skräp.

– Det känns skönt men det är ändå dåligt att människor går och slänger saker och inte bryr sig om att djur kan bli skadade, säger Elin Barvestad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.