Albin Wiberg, projektledare, framför spanska konstnären Dulks målning på ett hyreshus i lilla samhället Hjorted. Foto: Johan P Hammarstedt/SVT

Street art-profilen om Växjös muralmålning: ”Oseriöst av konstnären att dra tillbaka sitt bidrag”

Uppdaterad
Publicerad

Albin Wiberg är konstnären som arrangerat street art-festivaler i bland annat Oskarshamn och Västervik. Han menar att det är oseriöst av konstnären att dra tillbaka sitt bidrag när det uppdagades att det var en bild som gick att ladda ner på nätet.

– Muralmålningar som är ett plagiat av ett annat verk är kanske är så han jobbar, det är kanske hans konstnärliga uttryck.

Albin Wiberg menar att hela fadäsen kring muralmålningen i Växjö kastar en skugga över både konstnären som blev av med uppdraget och Växjö kommun.

– Är han en etablerad street art-konstnär så borde han inte ha dragit tillbaka sitt bidrag, och om nu Växjö kommun tyckte att det här var det bästa förslaget så borde de ju stå fast vid det.

– Men han som konstnär borde ju ha lämnat en skiss som är en exakt kopia av det som han sen tänkte göra, säger Albin Wiberg och syftar på att konstnären i efterhand sagt till SVT Småland att hans plan var att förändra bland annat färgerna och göra andra ändringar i den bild han skickade in.

KLIPP: Växjökonstnären: ”Hade aldrig hänt med en konstnär i juryn”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– En annan gång kanske man ska använda sig av en erfaren konstnär som hade genomskådat detta ganska lätt, säger Åke Bergqvist. Foto: Olof Peterson/SVT/Växjö kommun

Riskfyllt med open calls

Albin Wiberg säger att han inte är emot att kommuner och andra aktörer lägger ut uppdrag att skapa offentliga konstverk genom så kallade open calls, det vill säga att de lämnar öppet för även icke etablerade konstnärer att lämna in bidrag.

– Men det är alltid en risk. Och de skulle ju aldrig lägga ut ett uppdrag för att dra rör exempelvis utan att först kolla referenser. Ibland har jag etablerade konstnärer som inte ens lämnar in skisser. Kör man ett open call så är det öppet för vem som helst. Vill man känna sig trygg så bör man ta referenser på tidigare verk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.