Foto: TT

Inställda tåg och tusentals utan ström efter åskovädret

Uppdaterad
Publicerad

Många småländska hushåll har drabbats av strömavbrott under onsdagsmorgonen.

Över 800 hushåll i Kalmar län var utan el från tvåtiden i natt, enligt elbolaget Eons hemsida. Orsaken var nattens och morgonens åskoväder. De flesta drabbade hushållen i Kalmar län ligger i Emmaboda och Nybro.

– Montörer är på väg, men så länge åskan pågår måste de avvakta av säkerhetsskäl, sa Ivan Loftrup-Ericson, presschef på Eon under morgonen.

I Lessebo försvann strömmen för över 1700 hushåll under en timme på onsdagsmorgonen. Flera hundra hushåll på andra håll i Kronobergs län har också drabbats av strömavbrottet, bland annat i Älmhult, Växjö och Tingsryd.

Vid halv niotiden på onsdagen var 300 abonnenter i Kalmar län och 400 i Kronbergs län fortfarande utan el.

Inställda och försenade tåg

Även tågtrafiken påverkas av åskovädret. Så här beskriver Trafikverket läget:

Förseningar och delinställda tåg drabbar sträckorna Hässleholm – Alvesta – Kalmar, Karlskrona – Emmaboda – Kalmar, Värnamo – Alvesta.

Flertalet plankorsningar i områdena har även problem med att bommar ligger ner. Trafiken beräknas kunna köra som normalt efter klockan 12.00.

Orsaken är nattens samt morgonens åskoväder skapat flertalet signalfel på sträckorna. För mer detaljerad information om din resa kontakta ditt tågbolag, skriver Trafikverket i ett pressmeddelande

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Älmhult

Mer i ämnet