Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör köksansvarige Rolf Prins berätta mer om hur man planerar inför förmodade restriktioner och julbordsavbokningar. Foto: Fanny Asplund/SVT

De struntar i marknadsföringen när julborden hotas av restriktioner

Uppdaterad
Publicerad

Även i år hotas julen av eventuella covidrestriktioner, något som sätter käppar i hjulen för krögarna som är i full gång med julborden. På Staby Gårdshotell i Högsby har man tagit höjd för att det kan komma en del avbokningar.

SVT Nyheter Småland har varit i kontakt med flera krögare i Kronobergs och Kalmar län. Många har valt att satsa på julborden med förhoppningen om att det skulle bli annorlunda på covid-fronten denna jul.

Flera av krögarna berättar att de numer är vana att ställa om snabbt och en del löser avbokningar genom att erbjuda catering.

– Vi erbjuder större sällskap privat sittning med eget julbord, skriver en av krögarna i ett mejl till SVT.

Dock är det få som tagit någon extra höjd för de restriktioner som kan komma.

Ingen marknadsföring

På Staby Gårdshotell i Högsby har man redan planerat inför förmodade restriktioner och avbokningar. Bland annat har de mindre lager med råvaror hemma, och arbetar dag för dag i stället för långsiktigt.

– I vanliga fall griljerar man väl en sju-åtta skinkor så man kan skiva upp när man behöver. Nu griljerar man kanske bara en två-tre skinkor, säger Rolf Prins som är köksansvarig.

De har inte heller marknadsfört sitt julbord i år.

– Det är ingen idé att marknadsföra något om man vet att det inte kommer några gäster, säger han.

Avbokning

Det finns särskilda avbokningsregler om man exempelvis avbokar sitt julbord dagen innan eller är ett större sällskap. Men hur man ska tänka i andra fall är Rolf Prins osäker på.

– Det är en svår fråga hur hårt man ska dra det. Man får ju tänka på vilka gäster man har och man vill ju gärna ha tillbaka dem. Skulle man kräva pengar av dem som inte ens varit här kanske man tappar dem i framtiden.

Hör Rolf Prins berätta mer om hur Staby Gårdshotell förberett sig inför eventuella covidrestriktioner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet