Foto: Peter Magnusson SVT

Skarp kritik mot polisutbildningen i Växjö

Publicerad

När Arbetsmiljöverket gjorde en inspektion i mitten av mars i år på polisutbildningen på Linnéuniversitetet i Växjö upptäcktes att anställda och studenter behandlas olika om de skadas. Arbetsmiljöverket ser allvarligt på denna brist.

På polisutbildningen finns rutiner för anställd personal för hur tillbud och arbetsskador ska hanteras, men de rutinerna omfattar inte studenterna, trots att studenter ska betraktas som arbetstagare enligt Arbetsmiljöverket.

Olika rutiner för personal och studenter

I rutinerna framgår att händelsen ska utredas och även anmälas till berörda myndigheter som till exempel Arbetsmiljöverket och Försäkringskassan. Men när en student skadas allvarligt anmäls tillbudet enbart till  Kammarkollegiet för ekonomisk ersättning.

Allvarliga tillbud

Arkivbild. Polisens tjänstevapen av typen Sig Sauer. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det har inträffat flera allvarliga tillbud på polisutbildningen under riskfyllda moment som till exempel fysisk konflikthantering, hantering av handeldvapen och körutbildning. Arbetsmiljöverket har tittat på tillbud som inträffat sedan 2011 och hittat brister i utredningarna. 

Nu måste polisutbildningen se över sina rutiner och se till att de även omfattar studenterna annars riskerar de föreläggande eller förbud. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer