Foto: SVT

Studentföreningen: Städtraditionen tas bort

Uppdaterad
Publicerad

Den uppmärksammade riten där den gamla styrelsen smutsar ner och låter den nytillträdda städa tas bort. Det skriver ordförande i studentföreningen i Kalmar i ett mejl till SVT.

”Det finns många bra och roliga studenttraditioner. Detta är inte en av dem, och den kommer inte få finnas kvar i framtiden” skriver hen.

Både universitetet, Linnéstudenterna och även studenthälsan har kopplats in sedan kvinnan gjorde sin polisanmälan.

”Vi har pratat med de inblandade och de mår såklart jättedåligt över det som hänt. Vi jobbar tillsammans med studenthälsan för att ge de berörda individerna det stöd de behöver” skriver ordföranden i studentföreningen.

SVT: Finns det andra traditioner än just denna ni kommer att se över med tanke på det som hände?

Vi ska se över vilka traditioner vi har och diskutera om de ska få vara kvar eller inte utifrån den här synvinkeln.”

Strider mot värdegrund

Vidar Justegård, studiesocialt ansvarig för Linnéstudenterna i Kalmar. Foto: Kaisa Andersson

Linnéuniversitetets olika studentföreningar svarar mot Linnéstudenterna, som redan idag håller utbildningar kring värdegrundsfrågor.

Enligt Vidar Justegård, studiesocialt ansvarig i Kalmar så strider föreningens städtradition vid styrelsebyte mot kårens värdegrund.

– Jag tycker inte att det har i studentlivet att göra 2018. Det ska vara inbjudande och inkluderande och alla ska vara välkomna och det här är inget bra sätt att välkomna en ny styrelse.

Tydligare budskap till föreningarna

Sannolikt innebär anmälan från kvinnan att man nu kommer att skärpa upp sina utbildningar ytterligare, säger han.

– Vi måste ha tydliga utbildningar där vi aktivt går igenom där vad som är en kränkande aktivitet och vad är det inte. Hur kan vi arbeta för att studenterna känner sig välkomna till det nya universitetet eller den styrelse de engagerar sig i. Se över innehållet i utbildningen och kanske ha mer frekventa utbildningar än vi har för tillfället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.