På många håll kan studenter behöva vänta länge på att få en studentlägenhet Foto: TT

Studentkåren orolig inför terminsstarten: ”Orimliga studenthyror”

Publicerad

Snart börjar en ny termin på Linnéuniversitet i Växjö och även i år är det högt tryck på studentbostäderna. Studentkåren Linnéstudenterna är oroliga inför terminsstarten.

– Vi vet inte riktigt hur det ska gå. Mer eller mindre har inget förändrats, det är svårt att hitta bostad med en rimlig hyra, säger Stina Hultberg, studiesocialt ansvarig för Linnéstudenterna.  

Trots att det byggts en hel del studentbostäder de senaste åren menar Linnéstudenterna att hyrorna är orimliga.   

– De studentbostäder som byggts har en väldig hög hyra och det är också ett problem för de nya studenterna för då måste de kanske jobba vid sidan av för att få det att gå ihop, säger hon. 

Ett exempel är de nybyggda lägenheterna i området Docenten där priset för en studentlägenhet på 27 kvadratmeter ligger på över 6000 kronor. 

Stina Hultberg, studiesocialt ansvarig för Linnéstudenterna har varit med om att flera studenter behövt tacka nej till sin utbildning för att de inte kan få tag på en bostad med en rimlig hyra.  

Växjöbostäder har förnärvarande 74 objekt som väntas på att fyllas och på de är det sammanlagt 2273 anmälningar.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Växjö

Mer i ämnet