Björn Hellkvist lämnade Malmö Redhawks efter säsongen 2015/2016. Två år senare är han tillbaka i svensk ishockey efter en sejour i Danmark. Foto: Bildbyrån

Succétränaren som tagit Oskarshamn till play off

Publicerad

IK Oskarshamn laddar inför kvällens playoffspel mot Leksand. Succétränaren Björn Hellkvist kom till klubben inför säsongen. SVT Nyheter Småland fick ett snack honom efter lagets sista träning innan matchen – om livet som tränare och inför kvällens möte.

Vad rör sig i huvudet på en tränare inför en så här viktig match?

– Mest skit tror jag. Men det är klart att jag börjat titta på Leksands spelare och deras styrkor och svagheter, säger han.

Familjär känsla

Den 40-åriga huvudtränaren lämnade Malmö Redhawks efter säsongen 2015/2016. Björn Hellkvist kommer närmast från en sejour i Danmark där han hade huvudansvaret över Rungsted Seier Capital. Två år senare är han tillbaka i svensk ishockey. Den sjätte april förra året presenterade den allsvenska klubben IK Oskarshamn Hellkvist som sin nya tränare.

– Jag trivs bra i Oskarshamn, den påminner mycket om Ängelholm där jag har hus sedan tiden jag jobbade som tränare i Rögle BK som då också låg i allsvenskan. Det familjära, den lilla klubben i en liten stad, säger Björn Hellkvist.

För lite folk

Nästan hela laget byttes ut i början av säsongen. Fler unga spelare kom in i truppen och laget fick en mycket bra start. Men under JVM i december försvann många av spelarna och Oskarshamn förlorade många matcher.

– Vi förlorade av förklarliga skäl många matcher den här perioden. Det var för lite folk helt enkelt. När vi fick tillbaka spelarna från JVM efter nyår har vi spelat den hockeyn vi gjorde i början på säsongen på ett vägvinnande sätt.

Fullpumpade av självförtroende

Matcherna i playoffserien spelas i bäst av tre och under tisdagskvällen blir det en tuff match mot Leksand borta. Leksand har ett avsevärt mer rutinerat lag med mer erfarenhet. Men Oskarshamn har ett tempostarkt lag, menar Hellkvist som verkar osedvanligt lugn inför mötet.

– Jag är inte nervös, det är inte jag som skall spela. Vi har vunnit hälften av de senaste matcherna i mötena mot Leksand, och storvinsten senast mot Almtuna gör att vi är fullpumpade av självförtroende, säger han.

Du verkar väldigt lugn, men hur besviken blir du om ni inte vinner?

– Jag är så klart inte alltid så här lugn. Och vi är ”in the businees of winning”. Det är klart jag blir ledsen om vi inte vinner. Men det ingår ju också att kunna förlora annars ska man ju inte syssla med detta. Man blir glad när man vinner och ledsen man förlorar så är det så klart, säger Björn Hellkvist.

Genomgick hjärnoperation

Hellkvist har också gått en tuff match vid sidan av hockeyn. Hösten 2010 ställdes diagnosen Parkinsons sjukdom – en aggressiv form utan botemedel, var det tunga beskedet. Det fanns bara mediciner som möjligen kunde lindra sjukdomen. Men för fyra år sedan gjordes en hjärnoperation som gör att Oskarshamstränaren nu kan leva ett fullt normalt liv igen.

– Jag vill helst inte prata om det, men mitt liv är diametralt annorlunda efter hjärnoperation jag gjorde, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.