Supportrar: ”Alkohol hör bandyn till”

Publicerad

Trots att det råder alkoholförbud på Nässjö IF:s hemmaarena så anser ordföranden i lagets supporterklubb Röda Bollen att alkohol hör bandykulturen till.

Genom alla tider har det druckits alkohol i samband med bandymatcher. Även om bandyportföljen innehållandes exempelvis whiskykaffe inte är lika vanlig idag som på 1940 och 50-talet, så förekommer den även idag.

– En kopp whiskykaffe värmer och gör gott i själen, säger Eije Andersson, ordförande i supporterklubben Röda Bollen.

”Häv alkoholförbudet”

Både han och supporterkollegan Niklas Pettersson tycker att det hör till att dricka alkohol i samband med bandymatcherna.

–  Moraliskt kanske det är fel, men folk har ju alltid druckit i samband med matcherna. Dock är det ju vanligare att folk dricker öl på matcherna,säger Niklas, som tycker att förbudet borde hävas.

Eije Andersson säger att det blivit mer synligt eftersom matcherna numera spelas inomhus. Han tror inte att mängden alkohol har ökat.

Tar jag upp en öl så syns det mer än om jag dricker en kopp kaffe med något starkt i, säger han.

”Inget problem”

Nässjö IF:s ordförande Nils Carlsson tycker inte att drickandet på matcherna är något problem.

– Jag vet att de träffas före match och tar några öl, men de står ju inte här på läktarna och dricker. Och om det görs så görs det inte i samma utsträckning som förr,  säger han.

”Hejar på bättre”

Varken Niklas Pettersson eller Eije Andersson ser något problem med kombinationen alkohol och idrott.

–  Om jag dricker fem öl före match eller två under tiden spelar inte så stor roll, säger Niklas Pettersson. 

– Jag utövar ingen sport, jag hejar på ett lag. Det är vad jag gör och med lite alkohol så hejar man på bättre och skriker lite högre, säger supporterklubben Röda Bollens ordförande Eije Andersson.

”Bandyn är speciell”

Björn Forsell är sportchef i bandyklubben Tranås BoIS och han berättar att bandykulturen är lite speciellt i förhållande till andra sporter, exempelvis fotboll.

– Att det dricks lite i samband med bandy är väl inget att sticka under stolen med, men det handlar ju framför allt om vilken dag matchen spelas och sen såklart vilket lag man möter. Men under mina 42-år inom sporten har jag aldrig upplevt det som något problem för inom bandyn är det ju nästan aldrig något bråk på läktaren, som det oftare är när det spelas exempelvis fotboll. Bandyn är ju en ganska liten sport, säger Björn Forsell.

Björn Forsell tror inte att hårdare kontroll av de som passerar in löser problematiken.

– Idrott och sprit hör ju inte ihop, men funderar lite så är det ju inget större bekymmer. Är man full så åker man ju ut, svårare än så är det inte, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer