Brandhelikoptrarna på väg hem igen Foto: TT

Skogsbränder i Oskarshamn och Västervik

Uppdaterad
Publicerad

Oskarshamns och Västerviks räddningstjänster har bekämpat flera bränder under lördagen. En av bränderna utbröt i ett svårtillgängligt område och helikoptrar fick kallas in från Växjö.

Larmet om branden vid Stensjö by norr om Oskarshamn kom strax efter halv två på lördagen.

– Det brinner intill en åker på ett 20 gånger 30 meter stort område och vi är där med en styrka nu. Den kommer att lämnas över till markägaren inom en halvtimme, säger Janne Karlsson, inre befäl på räddningstjänsten i Oskarshamn, till SVT Nyheter Småland.

Svårt att släcka manuellt

Tidigare under dagen slog blixten i skogen utanför i Århult väster om Oskarshamn. Två helikoptrar skickades för att hjälpa till med släckningen, som är svår på grund av att den plats som brinner ligger långt bort från vattenkällorna. Området som brinner beräknas vara cirka 1,7 hektar stort.

– Helikoptrarna har hjälpt oss jättemycket för det var blixten som hade tänt och den tänder ibland på ställen det är otroligt svårt att komma till med manuell släckning, och så var det i det här fallet, säger Janne Karlsson.

Dessutom låg brandplatsen högt upp vilket enligt Janne Karlsson gjorde att trycket i slangarna blev lågt. Även branden i Århult är nu under kontroll och räddningstjänsten beräknar att de kan lämna över till markägaren under kvällen.

Hittade svårfunnen brand

Under lördagen lyckades räddningstjänsten i Västervik till slut hitta den brand som de letade efter under fredagen utan att hitta den.

– Vi har tolv man på plats på branden just nu, men den är under kontroll och jag misstänker att vi kan lämna över till markägaren framåt kvällen, säger Roger Landelius, brandmästare på räddningstjänsten i Västervik till SVT Nyheter Småland.

Branden, som härjar i närheten av Hjorted, är cirka 50 gånger 100 meter. Brandorsaken tros vara ett blixtnedslag under fredagsmorgonens oväder.

Åsknedslag orsak

Under lördagen upptäcktes också en mindre brand på gränsen mellan Oskarshamn och Västerviks kommuner. Den gick dock relativt snabbt att släcka.

– Det var ett träd där blixten hade slagit ner och som hade antänt ett mindre område omkring, säger Roger Landelius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.