Louise Lyster är chef på smittspårningsenheten, och berättar att personalplaneringen är en stor utmaning. Foto: SVT

Svårplanerad smittspårning när antalet fall ökar i Kronoberg

Publicerad

En av de mest svårplanerade verksamheterna i Region Kronoberg just nu är smittspårningen som kontaktar de personer som fått positivt svar på sitt covidtest. Just nu är det högtryck för teamet som består att totalt 30 personer – men om någon vecka kan antalet smittade vara lägre och då även personalbehovet lägre.

– Det är omöjligt att veta hur många man behöver, men nu är det lättare att växla upp med personal fort än det var innan, säger Louise Lyster som är chef på smittspårningsenheten.

Alla som jobbar på smittspårningen har sjukvårdslegitimation och jobbar vanligtvis i andra verksamheter. En del pensionerade sjuksköterskor jobbar också i teamet. Att det är sjukvårdspersonal som jobbar med smittspårningen gör det enklare att både växla upp med personal när antalet smittade stiger, men när läget ändras kan de ofta återgå till sina ordinarie verksamheter.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

”Ibland går det, ibland inte”

Målet är att en person som får positivt svar på ett covidtest ska få svar inom 3 dagar. Men enligt personer som hört av sig till SVT så har det de senaste veckorna tagit längre tid än så.

– Det är inte alltid vi lyckas med, ibland går det, ibland inte, säger Louise Lyster.

– Hur många som provtas och testar positivt kan svänga från vecka till vecka. Vi kan gissa hur bemanningen ser ut ungefär två veckor framåt, men det är knepigt att planera bemanningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet