Tryckfrihetsexperten Nils Funcke menar att kommunen borde lämna ut de aktuella mejlen om flygplatsens utveckling. Foto: SVT / Scanpix

Yttrandefrihetsexpert sågar kommunens agerande

Publicerad

Det fortsatta arbetet med att utveckla flygplatsen i Västervik är svårt att följa. Kommunen menar nämligen att flygplatschefens mejl inte är offentliga eftersom han är en inhyrd konsult.

I början av nästa år väntas åklagare väcka åtal mot Västerviks kommunalråd Harald Hjalmarsson. Han är misstänkt för missbruk av handling och tjänstefel efter att han gjort ändringar i e-post som han lämnade ut till Uppdrag granskning. Sedan dess har Västerviks kommun tydliggjort rutinerna kring hur kommunens politiker och anställda ska hantera offentlighetsprincipen i skriftliga riktlinjer.

Kommunen hade inga mejl

Efter programmen om Västervik har Uppdrag granskning begärt ut flygplatschefens mejl för att att se hur arbetet med flygplatsens framtid fortskrider. Men kommunen har svarat att de inte har några av flygplatschefens mejl eftersom han är inhyrd konsult och har skött all korrespondens via sitt privata företags e-postkonto.

– Det här är ett externt företag som har ett uppdrag av kommunen och så som vi utläser tryckfrihetsförordningen så är mejlen inte allmänna handlingar, säger Elisabet Olsson som är kanslichef på Västerviks kommun.

Flygplatschefen är alltså inte anställd hos kommunen utan är intagen som konsult fem timmar i veckan. Men, enligt journalisten och tryckfrihetsexperten Nils Funcke, har anställningsformen i sig ingen betydelse.

– Anlitar man en konsult och ger den konsulten beslutsbefogenheter så fattar konsulten beslut å myndighetens vägnar, säger han till SVT Nyheter Småland.

Flygplatschefen har inga befogenheter

Men Västerviks kommun menar att flygplatschefen inte har befogenheter att fatta några beslut utan att han bara är ansvarig för driften av flygplatsen och utöver det ska vara rådgivare till kommunen i frågor som rör flygplatsens framtid. Men Nils Funcke menar att det är osannolikt att tjänsten som flygplatschef inte innehåller något beslutsfattande.

– Driftar man någonting i egenskap av chef så måste man ju fatta beslut också. Och har man fått beslutsbefogenheter så utgör man en del av myndigheten när man fattar de besluten. Och då har medborgarna rätt att ta del av underlagen till dessa, säger han.

Trots detta ser Västerviks kommun ingen anledning att ompröva sitt beslut kring flygplatschefens mejl.

– Vi tycker att vi gör de bedömningar som krävs av oss i de ärenden som vi hanterar, säger kanslichef Elisabet Olsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer